Oud en nieuw met je hond.

Oud en nieuw is voor veel honden geen fijne dag. Honden zijn veel gevoeliger voor geluid en de meeste honden vinden al die knallen op zijn minst niet zo leuk. Wat kun je doen om oud en nieuw zo aangenaam mogelijk te maken voor je hond?

 

 Als je een hond hebt die bang is voor vuurwerk, dan kun je dit gaan trainen zodat je de angst vermindert. Bedenk wel dat angst een moeilijke emotie is om te veranderen en dat je al in de zomer moet beginnen met een training zodat je genoeg tijd hebt om het rustig op te bouwen. In dit geval raad ik je aan om zo vroeg mogelijk contact op te nemen met een gediplomeerde honden gedragstherapeut.

 

Pups en jonge honden die nog geen oud en nieuw hebben meegemaakt kun je voor oud en nieuw laten wennen aan vuurwerk. Dit kun je eenvoudig doen met een vuurwerk cd. Je zet de cd met vuurwerkgeluiden zachtjes aan  en gaat een leuk spelletje met de hond doen. Belangrijk is dat de hond het spel leuk vind, bijvoorbeeld een trekspelletje of achter een balletje aan rennen. Laat de hond niet met andere honden spelen tijdens deze training, mocht de hond toch schrikken dan kan hij deze angst koppelen aan andere honden en dat zou erg vervelend zijn. Als de hond zich niets aantrekt van het geluid kun je de cd steeds iets harder zetten. Naast de vuurwerk cd is het ook verstandig om de hond te laten wennen aan de geur van vuurwerk. Je kan bijvoorbeeld sterretjes gebruiken. I.v.m. veiligheid train je dit met minimaal 2 personen, 1 iemand traint de hond en de ander steekt de sterretjes aan. Begin een paar meter uit elkaar en laat 1 persoon een sterretje aansteken. Jij speelt weer een leuk spelletje met de hond (gooi geen balletje richting de sterretjes!) en als de hond het goed doet kun je steeds iets dichterbij komen. Het is niet nodig dat de hond aan het sterretje snuffelt of te dichtbij komt, hou altijd ongeveer 1 meter afstand i.v.m. de veiligheid van de hond. Ander klein vuurwerk zoals knalerwten, ijs fonteinen enz. kun je ook gebruiken zolang je voldoende afstand bewaart en alles langzaam opbouwt.

 

En wat te doen als je hond schrikt van vuurwerk? Een paar jaar geleden was het advies om dat te negeren omdat je de angst anders bevestigde, maar dit is ondertussen achterhaald. Door de angst van je hond te negeren gaat de angst niet weg, integendeel, hij kan het idee krijgen dat jij geen steun of veiligheid voor hem biedt. Als je hond van een harde knal schrikt mag je je hond steunen, praat zachtjes en rustig tegen hem en leg een hand tegen hem aan. Blijf zelf rustig en wacht rustig af tot je hond weer tot rust komt en jullie weer verder kunnen. Laat je hond in ieder geval niet in blinde paniek naar huis vluchten, dit vluchtgedrag versterkt de angst namelijk.

 

 

En wat doet de hond tijdens oudejaarsavond? Dit is natuurlijk een moeilijk moment, want nu komen de meeste knallen en zelf wil je met familie en/of vrienden het nieuwe jaar vieren. Zorg in ieder geval dat je de hond voor 12 uur uitlaat op een rustig moment. Op deze dag (of als je hond schrikt van de knallen, de hele december maand) blijft de hond aan de lijn voor zijn eigen veiligheid. Bereidt een aantal leuke spellen voor je hond voor die hij om 12 uur kan doen, zodat hij wat afleiding heeft en jij de tijd hebt om te proosten. Een mooi voorbeeld in een snuffelkleed met snoepjes erin. Leg deze iets voor 12 uur neer en je hond kan heerlijk snuffelen. Het mooie aan snuffelen is dat dit de stress van de hond verlaagd en dus op een natuurlijke manier voor meer ontspanning zorgt. Een ander leuk voorbeeld is de verrassing box. Dit is een doos met proppen papier, speeltjes en snoepjes erin, je kunt het zo groot en gek maken als je zelf wilt. Je hond kan dan alle snoepjes en speeltjes zoeken, papier verscheuren en zich helemaal uitleven. Een lekkere kluif of gevulde Kong kan ook een fijne afleiding zijn. Laat je hond vooral zelf kiezen waar hij zich het veiligst voelt en probeer hem niet naar een andere plek te lokken. Daarnaast kun je de gordijnen sluiten zodat de lichtflitsen niet zo vel zijn.