Is een puppy cursus (of andere cursus) eigenlijk wel nodig?

Misschien heb je al je hele leven honden in huis en weet je wel hoe je commando’s aan je hond moet leren, weet je zelf wel hoe het zit met zindelijkheid en socialisatie. Dan kan het natuurlijk zijn dat je denkt: “waarom zou ik nog naar een hondenschool gaan?”. Toch is het handig om met je pup naar puppy cursus te gaan en in dit blog zal ik daar wat verder op ingaan.

Puppy cursus of een andere cursus bij een hondenschool doen is goed voor de band met je hond. We hebben vaak een druk leven met werk, gezin, huishouden en nog veel meer. Natuurlijk maak je elke dag ook tijd voor je hond, om lekker te wandelen, hem te voeren en lekker te spelen en knuffelen. Tijd maken om met je hond te trainen of om met hersenwerk bezig zijn is voor veel mensen al wat lastiger, het schiet er vaak bij in. Het voordeel van een puppy cursus is dat je dan in ieder geval 1 uur per week met je  hond traint op de hondenschool. Vaak geeft een hondenschool ook wat oefeningen mee die je thuis moet oefenen. Daarnaast is de motivatie om thuis met je hond te trainen vaak hoger als je naar een hondenschool gaat.

Als je meerdere honden in huis hebt is een cursus volgen ook heel fijn omdat je op deze manier quality time met je hond hebt. Sommige honden gedragen zich heel anders als ze ineens alleen met de eigenaar op pad gaan en dit is dan erg leuk om te zien. Het kan ook zijn dat je hond veel onzekerder is zonder zijn honden maatjes. Als dit het geval is dan kun je op een hondenschool goed werken aan het zelfvertrouwen van de hond. Omdat op een hondenschool de juiste situaties gecreëerd worden heb je sneller succes met je hond en zijn zelfvertrouwen zal groeien. 

Elke hond is anders en ook als je al jaren honden hebt komt het soms voor dat je ergens vast loopt. Het kan zijn dat je hiervoor altijd stoere honden hebt gehad die niet snel bang waren en dat je nu een gevoeliger hondje hebt. Met dit hondje zal je heel anders om moeten gaan en technieken die bij de ander honden goed werkten kunnen bij dit hondje zelfs een negatief effect hebben. Als je bij een goede hondenschool zit kan je altijd terecht met vragen en problemen. Zij zien dagelijks veel verschillende honden en kunnen je vaak verder helpen of doorsturen naar een deskundige op dat gebied. 

En het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat honden een hondenschool vaak heel erg leuk vinden! De meeste honden komen vol enthousiasme naar de trainingen en gaan voldaan weer terug naar huis. Honden zijn vaak echte werkers die het leuk vinden om samen met de eigenaar iets te doen. Of dit nu gehoorzaamheid, speuren of leuke truckjes is, voor elke hond is er wel iets wat zijn belangstelling wekt.