Poes, de diabetes hulphond in opleiding - deel 1.

Vandaag heb ik een introductie op het Roland Holst college in Hilversum mogen geven voor een havo/vwo klas. Een van de leerlingen, Tessa, heeft diabetes en haar hond (met de bijzondere naam Poes) wordt opgeleid tot diabetes hulphond. Het is de bedoeling dat ze Poes na de opleiding overal mee naar toe neemt en dat betekent ook mee naar school. 

 

 

School is voor honden een omgeving waar ze eigenlijk nooit komen en vaak ook best een spannende omgeving. Er lopen ontzettend veel kinderen die niet bepaald stil of rustig zijn en er zijn elke keer weer nieuwe luchtjes. Daarbij moet de hond in de klas natuurlijk ook geen afleiding zijn, hij moet rustig en stil op zijn plekje blijven zodat de kinderen hun aandacht bij de les kunnen houden. Elke les is dan ook nog eens in een ander lokaal, dit betekend ook steeds een nieuwe plek voor de hond. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat dit heel wat van de hond vraagt, en dan hebben we het nog niet eens over zijn werk als hulphond! 

 


Om te zorgen dat Poes zich goed gedraagt op school en als belangrijkste dat hij zich veilig en ontspannen voelt is er dan ook goede begeleiding nodig. Ik ga Poes begeleiden tijdens dit leer traject en zal deze week op vrijdag en de weken daarna op woensdag met Tessa en Poes mee naar school gaan. Tijdens de les kan Tessa haar aandacht dan bij haar lessen houden en ik zal de training van Poes op me nemen. Ik zal vooral veel observeren om te voorkomen dat Poes de situatie te stressvol zal vinden. De trainingsduur wordt langzaam opgebouwd waarbij er goed gekeken wordt naar wat Poes aankan, het is de bedoeling dat Poes met plezier naar school gaat.

Als u op de hoogte wilt blijven van de vorderingen van Tessa en Poes dan kunt u de website in de gaten houden, ik zal hier regelmatig een verslag schrijven. Ook kunt u onze facebook pagina liken, ook hier wordt regelmatig een update gepost.