Clickertraining, wat houdt het eigenlijk in?

Je hoort tegenwoordig veel over de clicker en clicker training maar wat is het nou precies? Het is een apparaatje waarmee je geluid kan maken, maar daar gaat je hond toch niet beter door luisteren? Moet je dan altijd die clicker bij je hebben? Wat is nou eigenlijk het voordeel van die clicker?

 

De clicker is eigenlijk een heel eenvoudig plastic bakje met een metalen plaatje erin. Als je op het metalen plaatje drukt maakt het een klikkend geluid. De clicker kun je gebruiken als hulpmiddel in de training van je hond. 

De clicker maakt dus een klikkend geluid maar dit zegt je hond natuurlijk hellemaal niets, er zit geen betekenis aan. Aan een lekkere beloning zit wel een betekenis, dit vind je hond waarschijnlijk erg fijn! Nu gaan we het klikkende geluid van de clicker koppelen aan het lekkers. We willen dus dat de click gaat betekenen dat de hond iets goed heeft gedaan en dat hij iets lekkers krijgt. Als de hond dit geleert heeft kun je heel precies aangeven wat de hond goed doet en waarvoor hij wat lekkers krijgt.

De voordelen van het werken met de clicker:

1.     Je kunt heel precies timen met de clicker. Als je alleen met voer beloont moet je zodra je hond iets goed doet eerst het voer pakken. Er zullen al snel een aantal seconden voorbij zijn voordat je het voer gepakt hebt en aan de hond hebt gegeven. Met de clicker kun je meteen clicken zodra de hond iets goed doet, het maakt dan niet uit dat het voer wat later komt omdat je hond weet wat de click betekent.

2.       Je kunt gemakkelijk op afstand belonen. Ook als je hond een paar meter van je afstaat zal hij de clicker gemakkelijk kunnen horen, dus kun je op afstand ook trainen. Je hoeft niet eerst naar de hond toe te lopen, je kunt gewoon blijven staan. Na de click zal de hond vanzelf naar je toe komen om zijn beloning op te halen.

3.    De clicker is heel duidelijk en klinkt altijd precies hetzelfde. In de clicker is geen emotie af te lezen zoals bij onze stem wel het geval is. Als wij de hond belonen met een woord zoals “goed zo” kan de hond het verschil horen tussen een enthousiaste “goed zo” als het goed gaat, en een gefrustreerde "goed zo" als het niet zo snel gaat als je zou willen. Je hond kan hierdoor ook gefrustreerd raken en hierdoor vertraagt het leerproces. Elke clicker heeft ook een uniek geluid, daardoor zal de hond niet in de war raken als er meerdere mensen tegelijk aan het trainen zijn met de clicker, je hond leert welk geluid bij “zijn” clicker hoort.

 

Door deze voordelen wordt het voor je hond duidelijk wat je precies goed vond en daardoor leert je hond veel sneller. Het is een positieve manier van trainen waarbij je let op wat er goed gaat, dit maakt de training voor zowel je hond als voor jezelf erg leuk.

 

Nu hoor ik ook vaak de vraag: “moet ik nou altijd die clicker bij me hebben?”. Het antwoord is nee. De clicker gebruik je alleen als je je hond iets aanleert, als je hond het gedrag/commando eenmaal kent hoef je de clicker niet meer te gebruiken. Je bouwt de clicker dan af en hoeft daarna nooit meer de clicker te gebruiken voor dat gedrag/commando. Wel moet je de hond af en toe belonen met stem en soms wat lekkers om het gedrag/commando er in te houden. In de aanleer fase moet je de clicker wel altijd meenemen. Gelukkig is de clicker erg klein en licht, hij kan gemakkelijk in een broek/jaszak of aan een keycord om je nek, ook zijn er speciale bandjes voor om je pols waar de clicker aan kan.

 

 

Als je meer wilt weten over het aanleren van de clicker of als je andere vragen over de clicker hebt kun je altijd vrijblijvend een mail sturen naar info@hondenschooljijenik.nl. Bij hondenschool Jij & Ik is het mogelijk om met de clicker te trainen maar dit is niet vereist.